2021. március 14., vasárnap

A VIZUÁLIS KULTÚRA MINDENKIÉ! - AKADÁLYMENTESÍTETT, AUDIONARRÁCIÓVAL KÍSÉRT FILMEK LÁTÁSSÉRÜLTEK SZÁMÁRA

Világunk - így normál esetben az emberi érzékelés és kommunikáció is - csaknem 80 százalékban a vizualitásra épül.



Évek óta foglalkoztatja a  közvéleményt, hogy a látássérült emberek miként, hogyan juthatnak hozzá egyszerűen a vizuális kulturális tartalmakhoz, mint például színházi előadások, vagy filmek.

Szerencsére már egyre több tartalom érhető el audionarráció kíséretével, ahol az érintettek egy erre a célra használt, külön audiocsatornán keresztül

egy képzett narrátor segítségével értesülhetnek egy színházi előadás, vagy film olyan eseményeiről, jeleneteiről, amelyeket nem kísér beszéd -  azonban ez még mindig kevés. Éppen ezért a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2020. szeptemberében korábban e témában szerzett tapasztalatokra épülő online kérdőívet indított el, mely szerencsére nagy érdeklődésre tartott számot, és mely után a Szövetség kellő tapasztalatokra alapozva törvénymódosítási javaslatot szeretne benyújtani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz annak érdekében, hogy az egyes televíziótársaságok, beleértve mind a közszolgálati-, mind pedig a kereskedelmi televíziókat, legalább az esti főműsoridőben műsoraik, illetve az általuk vetített filmek nagyrészét kísérje audionarráció.


        

  A részletekről Németh Orsolyával, a Szövetség szakmai vezetőjével beszélgettem Esélyegyenlőségi Magazinunk 2021. márciusi első adásában.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK A LESEK - Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciája 2013-ban került először megrendezésre a Vakok é...