2018. június 19., kedd

A SZENT ISTVÁN BAZILIKÁBAN ÉS BUDAPEST PANORÁMÁJÁBAN GYÖNYÖRKÖDHETTÜNK

A budapesti Szent István Bazilika több, mint 40 évig épült a XIX - XX. század fordulóján, Hild József és Ybl Miklós építész is dolgozott rajta - így többféle stílus jegyei is láthatók rajta, de  leginkább klasszicista motívumokkal találkozhat a látogató.

63 méter magas tornyában kilátó üzemel, melyről jól szemügyre vehető szinte egész Budapest panorámája. Ez a magasság egy átlagos belmagasságú emelettel számolva egy több, mint 20 emeletes lakóház  magassága. Ebben a magasságban már az égbolt szinte kupolaként borítja be a földet, a  horizont szabályos  kör alakú, szélei pedig gömbként hajlanak, egybe olvadva az égbolttal.    A felhők pedig szinte a szemünkkel egy magasságban "lógnak" lefelé, úgy, hogy a szemlélőnek elég csupán egyenesen előre nézni, anélkül, hogy felfelé nézne.  Vagyis a modern informatika nyelvére lefordítva: 3D-ben láthatjuk az égboltot.
 


A kilátóba két lifttel juthatunk fel, ha valaki nem szeretne több száz lépcsőfokot megtenni gyalog. A Bazilika főbejáratától induló "nagy" lifttel egy kiállítóteremig juthatunk fel, ahol különféle  - ma is használatos - kegytárgyakat láthatunk, majd onnan tovább egy kisebb lifttel a toronyba, ahol a liftből kilépve közvetlen egy vas csigalépcsőre lépve kell még gyalogosan megtennünk néhány lépcsőfordulót, de onnan már látható a kijárat a teraszra, amelyen körbe sétálva 360 fokban gyönyörködhetünk a főváros panorámájában.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Szervezete Békásmegyeri Lámpás Klubjával 2018. június 19-én tett kirándulásunk során a toronylátogatást egy templomi tárlatvezetés előzte meg, melyet - tárlatvezetőnk kérését tiszteletbe tartva -  nem rögzíthettünk. Ő azonban a toronyba már nem tartott velünk, így a panoráma megtekintésétől kezdve a visszafelé utunkat rögzíthettem - hogy bárki láthassa, miért éri meg megtenni a csaknem 20 perc liftes és még hosszabb gyalogutat felfelé, majd ugyanennyit visszafelé, miután majd egy órán át gyönyörködtünk Budapest szépségében. A hely szűke és a liftek biztonsági előírása miatt miatt ugyanis csak 5-6 fős csoportokban lehet közlekedni a liftekben, a lépcsőfordulókban pedig oldalazva, egymást bevárva haladhatnak a felfelé, illetve lefelé tartó turisták.

Ezúton is szeretném kifejezni köszönetem  Vassné Pintér Teréznek, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete III. kerületi  civil közösségszervezőjének e csodálatos program megszervezéséért. Gyönyörű napot tölthettünk együtt!





(Megj.: A SZEMÉLYISÉGI JOGOK VÉDELME ÉRDEKÉBEN A MOBILTELEFONNAL KÉSZÜLT VIDEÓ EREDETI HANGSÁVJÁT LETILTOTTAM, MIVEL A BARÁTI  TÁRSASÁGBAN MAGÁNBESZÉLGETÉSEK HANGZOTTAK EL. EZT KÖVETŐEN A YOUTUBE ÁLTAL FELKÍNÁLT - ÉS MÁR NEM JOGDÍJAS - ZENEDARABOK KÖZÜL A HELY SZELLEMÉHEZ ÉS HANGULATÁHOZ ILLESZKEDŐEN J. S. BACH "D-MOLL TOCCATA & FUGA" CÍMŰ  MŰVÉT VÁLASZTOTTAM.)



 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK A LESEK - Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciája 2013-ban került először megrendezésre a Vakok é...