2018. március 18., vasárnap

BÉKEMENET

Nem szoktam politikáról írni e blogban- de most úgy érzem, itt az ideje, hogy megszólaljak, és elmeséljem egy kedves élményem, amelyben az idei  március 15-i  ünnepi hétvégén  volt részem.  Annál is inkább, mert ez mindannyiunkat érintő téma, hiszen a politika - akár tetszik, akár nem - mindennapjaink meghatározója, még akkor is, ha nem, vagy csak kevésbé beszélünk róla. 



Akkor vegyük szépensorjában!

2012. januárjában szerveztek először Békemenetet Magyarország  Kormánya mellett.  A   Civil Összefogás Fórum,illetve Bayer Zsolt   publicista azzal a nem titkolt szándékkal szervezték meg, hogy ezzel iskiállásunk fejezzük ki a kormány tevékenysége  mellett, és hogy  világossá és egyértelművé tegyük nem csak a magunk, hanem mindenki számára, hogy nem kérünk a bal oldali kormányokból.   Hosszan lehetne fejtegetni, mi ennek az oka. Ennek kifejtésébe  most  nem szeretnék belemenni,   ehhez talán most nem is lenne        méltó ez az alkalom, hiszen ezen a hétvégén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját ünnepeljük.   Idén már hatodik alkalommal szervezték meg a Békemenetet,  éppen március 15-ére. Ennek jelentősége nem csak az  évforduló, hanem a közelgő országgyűlési  választások  miatt is fontos.     A menet  nem sokkal dél után a Margit híd budai  hídfőjénél,aBemtérről indult. Többen voltunk azonban olyanok, akik a pesti hídfőnél, a Jászai Mari térnél vártuk be a menetet, majd ott csatlakoztunk, kb. 12:45-kor.   Akkor még csak  sejtettem azt, hogy talán több,mint százezren lehetünk. Később híradásokból  örömmel  értesültem arról, hogy közel 300 ezren voltunk,  légifelvételek igazolták, hogy a menet  több,mint 2 km hosszú volt.     Többen is megerősítették azt, hogy amikor már a menet eleje - élén Bayer Zsolttal - a Szent István  körúton, a Nyugati pályaudvarnál járt, a vége még csak akkor tudott elindulni a Margit híd budai hídfőjétől, a Bem szobortól.    


                                                           (Forrás: Blikk.hu)


A menet méltóságteljesen haladt a  Nyugati pályaudvar - Szent István körút - Alkotmány utca útvonalon át a Kossuth térre. Néhány apróbb provokációtól  - melyekre  közülünk senki sem reagált - eltekintve semmiféle rendkívüli dolog nem zavarta meg utunkat. Semmiféle erőszak, atrocitás nem történt. A leginkább hallható provokáció egy kisebb ellenzéki tüntetésről átszűrődő zene volt,  egész pontosan Rákosi-rendszer-beli mozgalmi dalokat játszottak a Szent István kőrútnál. Ez  sokakban  az 1950-es sötét időszak emlékét idézte. Szerencsére azonban sikerült ezen felülkerekedni, és erre ügyet se vetve tovább haladni az Alkotmány utcán, majd azon át a Kossuth térre érkezni.    

A téren egy újabb csoport csatlakozott hozzánk, vagyis sokan voltak olyanok, akik nem sétáltak végig a Békemenet útvonalán, hanem az Országház előtt  vártak minket, hogy együtt vegyünk részt a 14 órakor kezdődő állami ünnepségen.    
Az ünnepség egy Vidnyánszky Attila által rendezett verses megemlékezéssel kezdődött, melynek végén együtt  mondtuk  a Nemzeti dalt, majd ezután Orbán Viktor miniszterelnök úr ünnepi beszédét hallgattuk meg. A beszéd - az  eddigiektől eltérően - sokkal inkább a közelgő országgyűlési választások tétjére hívta fel a figyelmet. Arra, hogy Magyarország válaszút előtt áll:  Ha a jelenlegi kormány nyer, akkor tovább folytathatják az elmúlt nyolc évben megkezdett munkát, és Magyarországot sikerül megvédeni az Afrikából útnak indult mingránsáradattól - ellenkező esetben a rejtőzködő ellenzék, a Soros-hálózat emberei beengedik majd a bevándorlókat, veszélyeztetve kultúránkat, ezzel Magyarország már nem magyar ország lesz.  Kiemelte, hogy  ennek a választásnak a tétje nem csupán az elkövetkezendő négy év lesz, hanem a jövőnk.  


                                                   (Forrás: Magyarország Kormánya)


Az ünnepséget követően a résztvevők méltóságteljesen hagyták el a teret. Többen a 2-es metró állomásához indultunk, ahol a nagy tömegre való tekintettel a rendőrök sorfalat álltak,  hogy felügyeljék az állomásra történő biztonságos lejutásunk. Több tízezren várakozhattunk arra, hogy lejussunk a 2-es metróba, így az ünnepséget követően -  legalábbis jómagam - kb. negyven perc múlva értem le. Mind a rendőrök, mind pedig a járókelők, az utastársak is készségesek, segítőkészek voltak, így - látássérült emberként büszkén és bizton állíthatom - teljes biztonságban éreztem magam. Még annyi tülekedés sem volt, mint egy átlagos  napon egy zsúfolt buszon. Vagy ahogy barátaimnak írtam: Egy hétköznapi zsúfolt tömegközlekedési járaton  inkább előfordul tülekedés, mint itt. 


Mindezt azért tartottam   fontosnak elmesélni, mert baloldali emberektől gyakran ér az a vád, hogy a jobboldaliak gyűlölködők, erőszakosak.  E menetről is több ellenzéki sajtóorgánum azt írta, hogy a rendőri erőszak árnyékolta be a menetet, meg, hogy kevesen voltunk. Nos,  mindez nem igaz. Semmiféle erőszak nem történt, és - ahogy ezt több hiteles hírforrás is megerősítette - soha ennyien nem voltak még  Békemeneten.



Az időjárás nem volt túl tavaszias. Délelőtt szemerkélt az eső, majd a délutáni ünnepségre alább hagyott - azonban azt követően ismét esni kezdett. Aznap még nem volt túl hideg. Azóta viszont visszatért a tél, és a szakemberek  számítása szerint  a következő csütörtökig nem is várható javulás, utána is csak lassú enyhülés várható. Ez azonban senki kedvét nem szegte, aki méltóságteljesen, békében kívánta  megünnepelni március 15-ét, és nyugalomban szerette volna eltölteni ezt a hosszú, ünnepi hétvégét.   

Mindenkinek köszönet, akinek ebben része volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK A LESEK - Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciája 2013-ban került először megrendezésre a Vakok é...