2019. július 21., vasárnap

TÁVSZEM - AVAGY OKOSTELEFON LEHET A LÁTÁSSÉRÜLTEK SZEME

Évekkel ezelőtt Kontakt néven indult jelnyelvi tolmács alkalmazás hallássérült emberek részére. Akkor talán még senki sem gondolta volna, hogy az alkalmazás mintájára mára már látássérültek számára is elérhetővé válik egy hasonló alkalmazás, amelynek segítségével az érintettek egy operátor felhívásával saját okostelefonjukat egyfajta "szemként" tudják használni. Értelemszerűen itt nem jeltolmácsra, hanem egy olyan segítő emberre van szükség, aki az előtte lévő monitoron a segítséget kérő felhasználó okostelefonja kamerája által közvetített képet látva korrekt tájékoztatást tud nyújtani arról, mit kellene látnia az érintettnek. Ez által lehetőség nyílik akár egy számlát elolvasni, vagy épp a villanyóra- vagy gázóra-állást lehet leolvasni, de az alkalmazás segítséget nyújthat akár utcai közlekedésben is. És hogy még miben? - egészen elképeztő, képtelennek tűnő, ám nagyon is valódi történetet is hallottunk a Távszem alkalmazás tesztidőszakának július 16-i indulásával egybekötött sajtótájékoztatón a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházában


(A képen a sajtótájékoztató résztvevői láthatóak: Lukács Ágota, dr. Nagy Sándor, dr. Nagyné Berke Mónika, Fülöp Attila. Tőlük balra Németh Orsolya mikrofonnal a kezében.
Az első hívást  Nagyné Berke Mónika  kezdeményezte a jelenlévő közönség és a sajtó képviselői előtt. 




Köszönet az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely a Széchenyi 2020 program keretében támogatta e kezdeményezést, valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, amely a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével szoros  együttműködésben a hallássérült emberek által használt alkalmazás mintájára fejlesztette ki a Távszem   alkalmazást. Jó érzéssel tölt el, hogy Hazánk több évtizedes elmaradását bepótolva, lassan, de biztosan kezd felzárkózni a fejlett társadalmakhoz az akadálymentesítés terén. Mi pedig, médiamunkások azon kell, hogy dolgozzunk, hogy a fejekben is akadálymentesség legyen - ehhez pedig az kell, hogy minél szélesebb körben terjesszük ezen kezdeményezéseket, és vigyük a hírét. De nem csak nekünk, rádiósoknak és bloggereknek feladata ez, hanem mindenkinek, aki a közösségi médiát - mint pl. a Facebook - használja. 


Az általam készített riport itt hallgatható meg, amely a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című magazinjának 2019. július 19-i adásában, valamint a Hobby Rádió Esélyegyenlőségi Magazinjának  2019. júliusi második adásában hangzott el.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK A LESEK - Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciája 2013-ban került először megrendezésre a Vakok é...