2019. április 11., csütörtök

ÁPRILIS 11.


     Azt mindannyian tudjuk, hogy április 11-e, József Attila költő születésnapja 1964. óta  A Költészet Napja. Azt azonban talán kevésbé – legalábbis, bevallom, én eddig nem tudtam -, hogy azt, hogy ez az ünnep József Attila születésnapja legyen,   Kassák Lajos javasolta, mivel személyesen is  ismerte a mindössze 32 évet élt költőt.

(A kép forrása: Google képtalálat erre: "József Attila Emlékház Gát u. 3.")


A Költészet Napján évről-évre országszerte és a világ magyarok lakta területein színes programokkal, versmaratonnal, felolvasóestekkel, koncertekkel készülnek. A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete Békásmegyeri és Rákos-menti Lámpás Klubja is készült, méghozzá egy közös múzeumlátogatással. Nem is akárhová látogattunk el ma délután, hanem egy ikonikus helyre, mondhatni, a leghitelesebb helyre, amely József Attila alig néhány tárgyból álló hagyatékát  őrzi. Ez pedig a József Attila Emlékház,  amely a Ferencvárosban, a Gát utca 3. alatt található, és amelyet 2015-ben újítottak fel teljesen. Azt, hogy  a költő melyik lakásban is született, és élt két nővérével és szüleivel, ma már nem lehet pontosan tudni, csak annyit, hogy a lakás az első emelet egyik lakása.  Ám  mivel a házban azóta is laknak,   az Emlékhelyet a ház földszintjén alakították ki, hogy a látogatók ne zavarják az ott élőket.       Az Emlékházban látható tárlat két vezetője  Deutch Kornélia és Losonczy Attila múzeumpedagógusok. Minket ma Deutch Kornélia kalauzolt végig a kiállításon,  méghozzá József Attila 1937-ben írt önéletrajza, a Curriculum Vitae alapján, s közben a költő néhány közkedvelt  versét is meghallgathattuk az ő, illetve Ézsiás László költő, előadóművész előadásában.

Az eseményről felvételt is készíthettem, melyért ezúton is szeretnék köszönetet mondani.   A felvételt jövő héten pénteken hallhatják érdeklődő Hallgatóink a Civil Rádió „Filagória – A védett közösségi tér” című magazinjának nagypénteki adásában.  Azt követően aztán a vágatlan anyagot is közzé teszem, hogy éplátó  társaink is megtapasztalják,  milyen is volt számunkra ez a felejthetetlen kiállítás, melyhez még Braille írású  térképet is mellékeltek a szervezők.



Köszönet a szervezőknek: Vassné Pintér Teréznek, a Békásmegyeri-, valamint Krayné Faragó Zsuzsának és Acsay Péternek, a Rákos-menti Lámpás Klub vezetőinek, valamint Deutch Kornéliának és Losonczy Attilának, a József Attila Emlékház munkatársainak.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK A LESEK - Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciája 2013-ban került először megrendezésre a Vakok é...