2019. április 9., kedd

JÁSZ-HIMNUSZ - EMLÉKMŰSOR GAÁL ÁRON KÖLTŐ, MŰFORDÍTÓ TISZTELETÉRE

2019.  március  elején telefonon hívott...  Akkor még tele volt tervekkel... Egyik ilyen terve volt, hogy készítsünk egy rádióműsort szülőföldjéről, a Jászságról. Igen, imádta a Jászságot, a jászokat.  Azt tervezte, hogy valamikor áprilisban, amikor már szép tavaszi idő lesz, meghív magukhoz, hogy egy interjú keretében meséljen történetükről, és hogy megmutassa könyvtárát, a  jászokról szóló irodalmat. 

Sajnos azonban úgy tűnik, a mondás -  mely szerint "Ember tervez, Isten végez" -   szó szerint igaz.  



2019.  március 28-án csütörtök reggel felesége, Magdika  sírva hívott, és mondta, hogy "Áron tegnap elment".  
Igen, szerdán meghalt Áron.    67 évesen, tragikus hirtelenséggel - magával vitte  tervét,  amiből így már sohasem lesz rádióműsor...

Azonban korábban megadatott, hogy interjút készítsek vele, méghozzá a 65. születésnapja tiszteletére a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete Horizont Kultúrcsoportja által rendezett  gálaműsoron, melyet azért rendeztek tiszteletére, mert 2012. óta rendszeresen támogatta a látássérülteket. Több, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében rendezett műsor résztvevője volt, eladóként is, illetve szavalóversenyeken zsűritagként is. Emellett -  mivel  románból és oroszból fordított - több külföldi, román- és orosz barátja is volt, köztük Mihajil Zagot orosz sanzonénekes, aki meghívására még 2016. augusztusában  látogatott Budapestre, és adott egy fergeteges koncertet a Vakok Általános Iskolája Nádor termében. Vele is volt szerencsém interjút készíteni,  amely interjúban a tolmács természetesen maga Gaál Áron volt. 

Mivel csak az hal meg, akit elfelejtenek - Áront pedig soha nem felejtjük, úgy gondoltam, ne megemlékezzünk róla, hanem emlékezzünk rá! Emlékezzünk a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című magazinjának  április 5-i adásában. Így is történt. A műsorban felidéztük a vele és Mihajil Zagottal készített interjúm. A műsor legvégén pedig egyik saját költeményét, a Jász-himnuszt  hallgattuk meg Ézsiás László Ézsiás​   előadásában.  Áron saját bevallása  szerint ez volt egyik kedvenc előadása, amely  a már említett gálaműsoron hangzott el.  



A műsor 2019. április 5-én pénteken 13 órakor hangzott el a Civil Rádióban, a költő özvegye tudtával és engedélyével, előzetes egyeztetést követően.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK A LESEK - Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciája 2013-ban került először megrendezésre a Vakok é...