2019. november 25., hétfő

INNOVÁCIÓ ÉS MEGÚJULÁS

Az innováció az élet minden területén fontos. Különösképpen, ha az akadálymentesítésről van szó. Mi,  látássérült emberek is teljes értékű tagjai vagyunk  társadalmunknak, ezért nagyon fontos, hogy a mindennapi életvitelünket megkönnyítő eszközöket használhassunk, melyekkel teljes értékű életet élhetünk, munkát vállalhatunk, vagy épp kultúrálódhatunk.    Fontos, hogy mi is és  családtagjaink, munkatársaink, segítőink is megismerhessék az általunk jól használható eszközöket, alkalmazásokat. Erre hivatott a 2013. ősze óta megrendezésre kerülő - tehát idén már hetedik alkalommal megrendezett - LESEK, azaz a Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciája, melynek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége budapesti székháza ad otthont. A Netmédia Alapítvány által működtetett, teljes mértékben civil önkétes műsorkészítőkből álló  Hobby Rádió ugyancsak 2013. őszén  indult Gépház című informatikai magazinjának stábja évről-évre, így idén is teljes erőbedobással és létszámmal vonult ki a helyszínre, hogy november 13-án élőben tudósíthassa a Rádió Hallgatóit az  eseményről. Az eseményen több hazai segédeszköz-gyártó és -forgalmazó cég, alapítvány, egyesület  mutatta be  termékeit, szolgáltatásait. Továbbá a Szövetség szakmai vezetője, Dr. Nagyné Berke Mónika beszélt a Szövetség új, Távszem néven indult szolgáltatásáról, valamint a székház  2020-ban induló, és csaknem 3 milliárd forintból megvalósuló teljes körű felújításáról, a költözés előkészületeiről, az új, ideiglenes "székházról", ahol a Szövetség szolgáltatásai a felújítás időtartama alatt helyet kapnak. 


(A  LESEK szervezője, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének logója. Forrás: a LESEK honlapja)



Mivel a felújítás kapcsán - főleg az ellenzék szereplői körében - manapság sok álhír kering arról, hogy a Kormánynak tervei lehetnek az épülettel, ezért el kívánja venni azt a látássérültektől, fontosnak tartottam, hogy a Civil Rádió  Hallgatóihoz is  eljusson a felújítás híre, illetve, hogy ők is hallhassák ezen álhír cáfolatát, méghozzá maguk az érintettek szakmai képviselőjétől, Dr. Nagyné Berke Mónikától, aki mindenkit megnyugtatott, és megerősítette, hogy szó sincs erről, ugyanis a beruházást végző cég munkatársai már egyeztetnek a  Szövetség vezetőivel a látássérültek szükségleteiről, annak érdekében, hogy a felújítás során minden igényt, szükségletet figyelembe vehessenek, annak érdekében, hogy az épület - műemlék jellegének visszaállítása mellett - teljes körűen kiszolgálhassa  az érintettek érdekeit, vagyis, hogy számunkra  akadálymentes, ez által pedig biztonságos legyen.        



Forrás: Gépház Archívum, ahol a műsor valamennyi adása meghallgatható. Így az érdeklődők naprakészek lehetnek a látássérültek által használható informatikai segédeszközök, alkalmazások kínálatával kapcsolatban.



Köszönet Áder János köztársasági elnök úrnak, Magyarország Kormányának, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Szövetség szakmai-, anyagi- és erkölcsi támogatásáért.  És bár e blog nem hivatott kampányolni egyetlen politikai irányzat mellett sem, azt a tényt azonban  mindenképpen le kell szögeznünk, hogy Magyarország jelenlegi, 2010. óta regnáló kormányát megelőzően soha ilyen mértékű támogatást nem kapott egyetlen, fogyatéksosággal élő emberek érdekeit képviselő civil szervezet sem. Ezért ezen beszélgetést különösen ajánlom mindazon ellenzéki Hallgató figyelmébe, aki előszeretettel terjeszti, hogy a kormány ellehetetleníti a hazai civil szervezetek működését - íme a cáfolat, és a bizonyíték ennek ellenkezőjére. A kézzel fogható pedig 3 év múlva, amikor majd átléphetjük megújult székházunk kapuját!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK A LESEK - Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciája 2013-ban került először megrendezésre a Vakok é...