2019. november 4., hétfő

KÉPREGÉNY

A Csillagszálló kulturális utcalap 2006. óta jelenik meg az Oltalom Karitatív Egyesület gondozásában. Kezdetben havonta,  az elmúlt években pedig negyed évente  jelenik meg tematikus lapszámokkal. Egy-egy lapszám címe mindössze egyetlen szó, mely az adott  lapszám tematikáját jelöli. A borítóképek Karikó Szabolcs, Párizsban élő grafikus művész munkája. 

A lap főszerkesztője a 2008-2009-es évadban a Vodafone Magyarország Alapítvány Főállású Angyala, Pálfi Anna. Mellette 2017. ősze ótapedig az irodalmi rovat vezetője, Weiner-Sennyei Tibor, a Drót című online, kortárs irodalmi folyóirat   főszerkesztője,  író, költő, az egyes lapszám-bemutató irodalmi estek moderátora.  Egy-egy lapszám megjelenését ugyanis lapszám-bemutató irodalmi estek követik Budapest frekventált kávéházaiban, kamaraszínházaiban, vagy épp a lapot  bolti körülmények között egyedüliként árusító Írók Boltjában. Az egyes lapszámokat ugyanis leginkább hajléktalan, utcai terjesztőktől vásárolhatják meg az érdeklődők, akik vásárlásaikkal a terjesztőket, illetve az őket támogató Oltalom Karitatív Egyesületet támogatják. 

(A Képregény című tematikus lapszám borítóképe. Forrás: A Csillagszálló Facebook-oldala)


A 2019. őszi lapszám a Képregény címet kapta. Ráadásul ezen tematikához kapcsolódóan annyi kortárs mű keletkezett, hogy a lap szerkesztősége úgy határozott, hogy a 2019-2020-as téli lapszámot is e tematikának szenteli. A lapszám-bemutatón  -   melyen Weiner-Sennyei Tibor és a lapban publikáló néhány kortárs író, képregény-rajzoló a képregény, mint műfaj múltjáról, jelenéről és az irodalomban elfoglalt helyéről beszélgetett - 2019. október 15-én volt az Írók Boltjában.   


A felvételt Ruzsa Viktor készítette. A beszélgetés vágott  változata a lap médiapartnere, a Civil Rádió "Filagória - A védett közösségi tér" című magazinjának 2019. október 25-i adásában hangzott el.  







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK

LESEK - SEMMIVÉ VÁLNAK AZ AKADÁLYOK A LESEK - Látássérült Emberek Segédeszköz-konferenciája 2013-ban került először megrendezésre a Vakok é...